Pep Valls, El chayote

El chayote o "patata del aire"

La chayotera és una planta originària de Centre Amèrica que pertany a la familia de les cucurbità cies. És una planta trepadora semblant a una plan ta de cogombres i produeix uns fruits semblants a una patata de color verd; alguns tenen com unes espines rasposes i altres varietats són llisos.

El fruit té excel·lents propietats i molts be neficis per a la salut: és molt bo per aprimar, té bones calories, molts. antioxidants i força vi tamina C. És apte per a diabètics, molt bo per a l'estómac i amb molts efectes diürètics. Es consumeix normalment. bullit i després amanit al gust de cadascú. Tam bé es poden consumir les tiges, arrels i fulles.

El cultiu, al ser una planta semi tropical, necessi ta temperatures primaverals. És molt sensible al fred, necessita una bona illuminació i un lloc on es pugui emparrar al ser una planta enfiladissa. Es planta a terra o en un test la chayota sencera, i d'alli neix la planta.

A més a més, la floració és molt tardana. Per tant, no us desespereu si veieu que no floreix aviat i gau diu d'aquest producte diferent de les nostres tipi ques verdures.

Com sempre, salut, bons aliments i feliç festivitat de Sant Antoni Abat.

Pep Valls, Hortivalls