Pep Valls, El panís

El panís o blat de moro

Molts coneixem el panis o blat de moro com un aliment destinat al consum del bestiar, però té moltes altres ma neres d'utilitzar-lo en la nostra alimentació.

En un món cada cop més globalitzat, on convivim més amb altres cultures, descobrim altres formes ben bones de cuinar un aliment tan bàsic.

Als països sud-americans el consumeixen molt, fent amb el gra tendre rallat una pasta de la mida d'un pe tit pastís i embolicant-lo amb la mateixa fulla el cuinen.

Són els famosostamales o pamonhas que poden ser dolces, salades o farcides de carn o formatge. També en fan molts pastissos. A Brasil en diuen bolo de milho, que seria com un pa de pessic del nostre fet amb farina de panís. En canvi, al Paraguai tenen el típic chipa guazú o pastel paraguayo, i a Argentina la mazamorra argentina, unes postres típiques elaborades amb panís, aigua, sucre i vainilla.

Aixi doncs, hem pogut descobrir una petita part de les moltes maneres que es pot cuinar, sense oblidar la tipica pinya de panis a la brasa.

Com sempre, salut i bons aliments i deixant enrere un any tan difícil per a molts, desitjar-vos una felic festivitat de Sant Antoni Abat.

Pep Valls, Hortivalls