Premis Horta de Lleida

En la 4a edició dels Premis Horta de Lleida 2020, que convoca la Paeria per a reconèixer aquelles persones, entitats o iniciatives que treballen o han treballat pel desenvolupament de l’Horta de Lleida, tant des de l’àmbit agrari i cultural, com per qualsevol altre aspecte i que es lliuren durant les Festes de Sant Antoni, van estar guardonats en Josep Maria Aragonés Miró, responsable de Grup Aragonés i Dolors Sansa Calvet, de L’Oliverar de Sanui. A més, s’ha concedit una menció especial a Montserrat Vidal i Marquès, com a exemple de dona pagesa a l’Horta.

Josep Maria Aragonés ha estat guardonat amb el premi a la trajectòria de promoció i desenvolupament de l’Horta de Lleida, en reconeixement a l’evolució de Grup Aragonés com a empresa familiar agrícola i ramadera. El jurat ha reconegut la trajectòria de prop d’un segle d’implicació i dedicació per part de tota la família que ha permès consolidar aquest projecte a l’Horta. Recentment han ampliat les instal·lacions ramaderes amb tres granges amb una capacitat de fins a 3.500 caps de vedell d’engreix.

Per la seva banda, Dolors Sansa ha obtingut el Premi a la innovació en l’activitat agrària a l’Horta de Lleida. El jurat reconeix en aquest cas el risc assumit per aquesta pagesa per reconvertir un conreu tradicional com és la fruita de pinyol en un altre poc habitual a l’Horta, com és l’olivera i la producció d’oli, i el fet de fer-ho amb unes característiques innovadores respecte a la tècnica de conreu, la recol·lecció i comercialització directa, així com el treball en xarxa amb altres productors del territori

La menció especial a Montserrat Vidal i Marquès reconeix la seva tasca com a “referent i puntal en la trajectòria i el desenvolupament de l’explotació ramadera Granja Pifarré i, a la vegada, per ser exemple de la dona pagesa de l’Horta de Lleida”.