El Pregoner

Jordi Curcó Pueyo

Nascut a Lleida el dia de Sant Jordi de 1958, és mestre, llicenciat en Geografia i Història i periodista col·legiat.

En la seva vessant de periodista, va ser redactor del desaparegut Diari de Lleida i director del departament de Mitjans de Comunicació Social del bisbat de Lleida. Actualment col·labora en diversos mitjans de comunicació locals.

En la professional, com a funcionari de la Generalitat, ha estat director de l’Alberg Residència Sant Anàstasi, tècnic de la Biblioteca Pública i director dels SSTT de Governació i Relacions institucionals de la Generalitat. Actualment exerceix com a tècnic de l’Agència Catalana de Consum, al Departament d’Empresa i Coneixement.

Com a historiador, ha estat conseller i membre del Consell Rector de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i professor de l’Aula Universitària de la Gent Gran de la UdL. Ha donat i dona conferències, participant com a ponent en taules rodones i setmanes culturals.

Ha estat pregoner de la Festa Major de diversos pobles de les nostres comarques i barris de la ciutat de Lleida.

Fruit del seu treball d’investigació històrica, ha publicat: Els gegants, els capgrossos i “Lo Marraco” de Lleida; Fets Costums i Llegendes de Lleida (dos volums); Tu que t’has menjat la Truita (tradicions i costums de la Setmana Santa de Lleida); Sant Anàstasi de Lleida. Història Tradició i Llegenda; Crònica Històrica de l’Ermita de la Mare de Déu de Montserrat de Castelldans; Lo Cançoner de Lleida (volum 3); L’Acadèmia Mariana i la Verge Blanca de l’Acadèmia, Patrona de Lleida i tres llibrets de la col·lecció “Sants i Santes”: Francesc Castelló, jove i màrtir; Sant Anàstasi, lleidatà per naixement i badaloní per martiri” i “Teresa Jornet, amb els ancians desemparats. La seva darrera obra publicada el 2016 ha estat “Jaume Gort. L’escultor de la modernitat serena”, on dona a conèixer la vida i obra d’aquest artista (Montoliu de Lleida, 1919 – Lleida 1966), oblidat i ignorat durant molts anys.

És en l’actualitat president de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes i un bon col·laborador de la nostra festa. Ja el 17 de gener de 2017 i dins del programa d’actes d’aquell any, ens oferí a l’Aula Magna de l’IEI la conferència “Sant Antoni i els Tres Tombs: llegenda, història i Tradició”. Enguany ens farà el Pregó de la Festa.