templatemo header
templatemo header
ACREls Pagesos
Associació Cultural i Recreativa
Records de Sant Antoni
Que recorden la Maria i l'Ambrosio de Rufea, del que era Sant Antoni?

Avui ens endinsem a la Partida de Rufea i fem cap a la torre de l'Ambrosio i la Maria, una parella que de ben segur es coneguda per tota l'horta de Lleida.

Tenim una conversa amable i distreta i plena de records de les celebracions de Sant Antoni viscudes per ells, recorden que en recuperar-se la festa a l'any 1941, passada la guerra un grup de joves de la partida , entre ells en Pau Barri, el Josep Gimeno, l'Antonio Bonet i la seva germana Mercè, l'enric i el Josep Alba i alguns mes, van engalanar un carro per anar a la desfilada, hi van posar de totes les eines que s'utilitzaven per treballar al camp, "arpiots" , forques , etc inclús van posar-hi unes cistelles simulant la parada del mercat amb verdures i algunes pomes de les poques que hi havia abans, les del ciri i alguna Bellesa de Roma.

Ens expliquen que aquell dia no es treballava, era festa gran a l'Horta! Sol s'agafava la mula o els cavalls per portar-los a fer els Tres Tombs! Recorden encara quan la desfilada sortia del carrer Sant Anàstasi, actualment carrer Democràcia, on hi havia el "Sindicat" (la cooperativa), des d’allí anaven cap a l’església de la Sang hi ha fer els Tres Tombs, la Maria encara te a la imatge que davant de l’església de la Sang hi havia un carro amb un porc o dos de mes de 150kg que aquell dia es sortejava ; venien els números a una pesseta, ens diu que aquests porcs els criaven "las Hermanitas" , llavors amb els diners que es feia els servia en part per atendre al padrins que cuidaven.

En acabar la desfilada la gent anaven a dinar cap a casa i llavors a la tarda a ballar a la cooperativa, aquella sala de ball es posava plena a mes no poder!!! A primera hora els havíem de dir que fessin balls mes "lents" per que de la gent que hi havia el terra vibrava molt!! Sort que mai no va passar res!

La gent abans també ens ho passàvem be, potser mes que ara hi tot! Sol fèiem festa els diumenges hi en festes com Sant Antoni, l'Aplec de Butsenit, el de Grenyana, eren altres temps! A pagès no vam passar mai gana, però de diners tampoc en teníem, vosaltres no sabeu les coses que havíem de fer per poder anar a ballar el Diumenge!! a casa ens donaven un "duro" que es el que ens costava l'entrada al ball! Si volíem invitar a la novia ja ens faltava diners! Moltes vegades per tenir alguna pesseta mes fèiem alguna trampa.... quan anàvem a mercat i passàvem pel "burot" en alguna ocasió li donàvem alguna de les millors cols o verdures que portàvem i no ens cobrava, llavors els diners que ens donaven a casa per pagar-lo ens el quedàvem nosaltres d'amagat!

Poc a poc les coses van anar canviant, del carrer Sant Anàstasi es va passar a Paer Casanovas i posteriorment a la carretera Vall d'Aran, i amb la mecanització al tros els rucs i cavalls van anar disminuint, ara les carrosses les porten amb tractors. Afortunadament la festa es continua fent que això es lo important! , i hem anat sempre des de joves i mentre podrem i continuarem anant!!