templatemo header
templatemo header
ACREls Pagesos
Associació Cultural i Recreativa
Dona Rural
Alba Forns

Qui és l'Alba Forns?
Treballo de pagesa a les Torres de Sanui, on m'he criat i he crescut. Porto la terra que fins ara havien portat els meus pares; tenim fruita dolça i una mica de terra campa, on alternem cereal amb farratges.
Com vas decidir dedicar-te a l'agricultura tenint en compte les dificultats que té aquesta feina avui en dia?
Com totes les filles de torre, des de petita he ajudat a les feines del camp: anar a canviar la pala de reg, aclarir a la primavera, collir a l'estiu, i a la tardor i hivern fer caixes amb la fruita que havíem guardat a la càmera.. Quan vaig acabar el batxillerat vaig estudiar una carrera; Sociologia, que a Lleida no feien, així que vaig anar a Barcelona.. van ser bons anys, però vistos amb perspectiva, massa ciutat per a mi. I a Barcelona estant, em seguia rondant el cuquet de l'agricultura, del tros, de la calor de l'estiu i la boira de l'hivern.. res a veure amb la gran majoria de feines, però lo gratificant que és la pagesia tampoc és comparable. A més, el meu pare es feia gran, i si deixava passar uns anys més, ja no podria aprendre bé l'ofici. Perquè el dia a dia és molt més que esporgar, aclarir i collir.. i així va ser com me'n vaig tornar cap a Ponent.
Com veus el teu futur al camp?
L'agricultura està fotuda, no està gens valorada, ni socialment ni econòmicament. Segueix la tendència del mercat a tots els sectors: que unes poques grans empreses ho acaparin tot. I que una persona cada cop més treballi en una tasca específica sense conèixer la resta del procés productiu. I les petites pageses, que cada cop escassegem més però hi som, haurem de buscar altres fórmules per poder seguir dedicant-nos a això. Competir amb kilos no podrem; haurem de buscar altres receptes per diferenciar-nos: la qualitat, la proximitat, el valor afegit..
Recomanaries a una persona jove que s'incorporés professionalment al camp?
Si li agrada sí, és clar! Ara bé, hi ha moments en que es fa dur, ja no tant la feina, com les dificultats associades a aquesta feina.. des de la dificultat d'accés a la terra, fins a la infraestructura que es necessita per poder arribar a collir. Cal ser-ne conscient, però per mi no deixa de ser un ofici preciós.
Com a pioners en el món de l'agricultura ecològica, creus que és el futur?
L'agricultura ecològica ha crescut exponencialment i penso que creixerà més encara. Forma part del futur, i tant!