Associació Cultural i Recreativa Els Pagesos

Intagram FAcebook Telegram

Main Content

Els Papers de Salamanca

Nom amb què és coneguda la documentació espoliada a la Generalitat de Catalunya i a organitzacions, entitats i particulars catalans,entre ells l'Associació Cultural i Recreativa "Els Pagesos" per les forces franquistes a partir del gener del 1939 i dipositada a l’Archivo Histórico Nacional de Salamanca el 1940.

L’Arxiu Municipal de la Paeria custodiarà i conservarà el fons documental, datat entre els anys 1937 i 1938, confiscat amb motiu de la Guerra Civil Espanyola

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat del tinent d’alcalde i regidor de l’Horta de Lleida, Fèlix Larrosa, el president de l’Associació Cultural i Recreativa “Els Pagesos”, Marc Vives, el president de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, i la responsable de l’Arxiu Municipal de la Paeria, Elena González, ha presidit avui l’acte de cessió de la documentació de l’Associació de Pagesos de Lleida a l’Arxiu Municipal. La cessió té l’objectiu de custodiar i conservar la documentació, que prové del fons documental de l’antic Sindicat Oficial de la Societat Agrícola i Pràctica de la província de Lleida. Es tracta d’una documentació datada entre els anys 1937 i 1938, que va ser confiscada amb motiu de la Guerra Civil Espanyola i que ara s’ha restituït als seus propietaris. La documentació està formada per un total de 18 caixes amb uns 16.000 documents en suport paper, que es custodiaran a l’arxiu municipal.

El paer en cap ha explicat que és un honor recollir per l’Arxiu Municipal la documentació d’una part important de la pagesia de Lleida. “És legítim que Lleida tingui la documentació del nostre sector econòmic més important, aquell que ens ha donat personalitat al llarg del temps”. El paer en cap ha destacat el llarg recorregut que ha realitzat el fons documental, que en el seu dia van anar des de l’Horta de Lleida a Salamanca. Amb la recuperació dels papers de Salamanca, la documentació va anar a l’Arxiu Nacional de Sant Cugat. I ara, de l’Arxiu Nacional de Sant Cugat han tornat a Lleida, concretament a l’Arxiu Municipal de la Paeria”, ha conclòs Ros. Tall de veu de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros.

Per la seva banda, la responsable de l’Arxiu Municipal, Elena González, ha explicat que l’Arxiu Municipal “vetllarà per conservar tota aquesta documentació en les millores condicions possibles i ha agraït l’associació per confiar a l’Arxiu Municipal una part tan important de la seva història”.

Pep Cruanyes ha subratllat, per la seva banda, que “la recuperació d’aquesta documentació és un acte de memòria i de recuperació de la nostra història”. En aquest mateix sentit s’ha expressat Marc Vives, qui també ha recordat que l’associació va arribar a ser una de les més importants de Catalunya.

Finalment, el regidor de l’Horta de Lleida, Fèlix Larrosa, ha conclòs l’acte destacant que “l’Horta és memòria i identitat i que des de l’equip de govern es seguirà treballant per millorar la qualitat de vida dels ciutadans de l’Horta de Lleida”.

L’Ajuntament de Lleida entregarà una còpia digitalitzada de tota la documentació cedida a l’Associació de Pagesos de Lleida. L’arxiu Nacional de Catalunya, que ha custodiat durant un temps aquests documents, ha estat l’ens encarregat de realitzar la digitalització.