< ACR Els Pagesos

Joan Ramon Castro Huguet

Regidor de Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta

Com cada any quan arriba el gener, també arriba la festivitat de Sant Antoni Abat, una festa que any rere any se celebra a Lleida amb el recorregut dels Tres Tombs i la benedicció dels animals. Una festa profundament arrelada al món de la pagesia de casa nostra i d’arreu de les contrades de parla catalana. Aquest dia és la festa major de la pagesia i, que treu les seves millors gal·les muntats en les millors cavallerisses.

És un record que em ve de quan era petit esperant amb els pares a la vorera a què passessin els carruatges tirats per diferent bestiar, i any rere any tota la família esperava la festivitat de Sant Antoni per a tornar a la vorera a veure passar la desfilada. És un record que no només no podem ni hem de deixar perdre, sinó que hem de traspassar a les noves generacions amb la mateixa alegria amb què nosaltres esperàvem tots els anys l’arribada de Sant Antoni.

Com a regidor de l’Horta de l’Ajuntament de Lleida, vull encoratjar l'Associació Cultural i Recreativa ‘Els Pagesos’ a continuar amb la tradició, a no deixar perdre aquesta festa tan emotiva per a molts lleidatans, i sobretot per a la pagesia de la nostra Horta, autèntics protagonistes de la festivitat.

Aquest any no serà possible lluir les millors indumentàries i els carruatges engalanats, i per tant la maleïda pandèmia també ens privarà de poder estar a la vorera esperant la desfilada, i tampoc no podrem estar junts en el tradicional esmorzar. Certament, no podrem gaudir de tot això, però no hem de perdre mai la il·lusió de tornar-ho a fer tan bon punt en tinguem l’oportunitat.

La gent de l’Horta ens té acostumats a sobreposar-se a qualsevol desgràcia, adversitat, o impediment de qualsevol tipus que se li posi al davant, i aquesta pandèmia, com un dels molts que ha patit al llarg de la història, de ben segur que el superarà, i amb nota, demostrant a tothom la fortalesa de la pagesia.

L’any vinent vindrem amb més força, amb més ganes, i la farem més grossa. I com bé sabeu, la Regidoria de l’Horta i tot l’Ajuntament de Lleida us donarà el suport per a què així sigui.

Aprofito l’avinentesa per a agrair la implicació i dedicació de l’Associació Cultural i Recreativa ‘Els Pagesos’ per a ajudar a preservar les nostres tradicions, i saber- les fer transcendir més enllà de l’àmbit purament agrari.

Visca Sant Antoni i visca la seva festivitat!