David Melé i Garcés

Regidor d'Ocupació, Responsabilitat Social i Horta

Arriba una de les dates més significatives del calendari per a la gent de l’Horta de Lleida i de la nostra ciutat, Sant Antoni, la festa major de la pagesia i, que un cop més, treu les seves millors gales. Ho fem aquest 2022 amb una sensació ben diferent, tot recuperant-nos de la pandèmia, que ens ha canviat la vida, i vivint el que anomenem “la nova normalitat”.

Com cada any, quan arriba el gener, també arriba la festivitat de Sant Antoni Abat. Una tradició que compta ja amb 80 anys d’història i que, un cop més, celebrem el recorregut dels Tres Tombs i la benedicció dels animals, entre d’altres. Una festa profundament arrelada al món de la pagesia de casa nostra i d’arreu de les contrades del nostre país.

Com a regidor de l’Horta de l’Ajuntament de Lleida vull encoratjar l'Associació Cultural i Recreativa ‘Els Pagesos’ a continuar amb la tradició, a no deixar perdre aquesta festa tan emotiva per a molts lleidatans, i especialment per a la pagesia de la nostra Horta, autèntics protagonistes d’aquesta festivitat, a qui encoratjo a seguir treballant per donar a conèixer l’Horta. Perquè l’Horta és activitat agrària, l’Horta és motor econòmic, l’Horta és patrimoni, l’Horta és esport, l’Horta és salut, l’Horta és educació, l’Horta és turisme, l’Horta és gastronomia, l’Horta és cultura i l’Horta és tradició i la festivitat de Sant Antoni n’és un dels màxims exponents i representa tots aquests valors.

L’Horta i la seva gent tenim uns valors que no hem de perdre. La situació actual i el que hem viscut ho fa difícil, però també durant la pandèmia hem demostrat, un cop més la solidaritat, el bon veïnatge, el treball i la col·laboració que tant ens caracteritzen.

Tots ens estimem la nostra Horta i ens en sentim orgullosos, també dels nostres pagesos i pageses, però també és necessari que tots i totes ens en fem responsables i siguem capaços de transmetre allò que l’Horta és i significa: activitat agrícola, medi ambient, cultura, educació, etc. Un luxe per als lleidatans i lleidatanes que ens hem de sentir orgullosos d’aquesta meravella que abraça la ciutat de Lleida.

L’any passat la maleïda pandèmia de la Covid-19 ens va privar lluir les millors indumentàries i els carruatges engalanats, la desfilada, i tampoc vam poder compartir el tradicional esmorzar. Certament, no en vam poder gaudir plenament i com ens hagués agradat, però com diuen: el que és bo es fa esperar. Benvinguda sigui la nova normalitat i la ben tornada festivitat de Sant Antoni.

La gent de l’Horta ens té acostumats a sobreposar-se a qualsevol adversitat de qualsevol mena que se li posi al davant, i aquesta pandèmia, com un dels molts entrebancs que ha patit al llarg de la seva història, de ben segur que la superarà, i amb nota, demostrant a tothom la fortalesa de la pagesia, com ja ho ha estat fent durant els moments més durs del confinament que vam viure l’any passat.

Res de tot això seria possible sense el treball, l’esforç i la implicació de l’Associació Cultural i Recreativa ‘Els Pagesos’, gràcies per preservar les nostres tradicions i saber-les fer transcendir més enllà de l’àmbit purament agrari. Aquesta ja és també una festa de tota la ciutat.

Visca la festivitat de Sant Antoni i visca l’Horta de Lleida. Entre tots, fem l’Horta gran!

David Melé i Garcés, Regidor d'Horta